فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1401)

نشریه گردشگری و توسعه
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • معصومه لعل سازگار، اسدالله مهرآرا*، محمدرضا باقرزاده، سید مهدی الوانی صفحات 1-17
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه صنعت گردشگری ایران با رویکرد توسعه پایدار است.

    روش

    جامعه آماری در پژوهش کیفی شامل خبرگان و متخصصان در سازمان گردشگری و در پژوهش کمی کارکنان ستادی سازمان های گردشگری در تهران و استان مازندران است. روش نمونه گیری در بخش مطالعه کیفی هدفمند و در بخش کمی تصادفی طبقه ای است. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، مرور متون، ادبیات مربوطه و میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات به شیوه مصاحبه و پرسش نامه است. برای انتخاب مصاحبه شوندگان از نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند استفاده شد و طی آن تلاش شد خبرگان، علاوه بر دانش نظری، تجربه عملی نیز داشته باشند. رواسازی مقیاس اندازه گیری بر پایه «وابسته به محتوا» و «وابسته به سازه» بررسی و پایایی آن براساس آلفای کرونباخ ارزیابی می شود. در این پژوهش، به منظور تبیین روابط ساختاری عوامل توسعه صنعت گردشگری ایران با رویکرد توسعه پایدار از تکنیک دیمتل، از آزمون دالالا استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج مقاله نشان می دهد که براساس تکنیک دالالا مهم ترین مولفه از دید خبرگان شاخص رقابت پذیری است و نیز براساس تکنیک معادلات ساختاری مشخص شد که تمام عوامل شناسایی شده تاثیر معناداری در توسعه صنعت گردشگری دارند و درنهایت مدل نهایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: توسعه صنعت گردشگری ایران، توسعه پایدار، شاخص های اکولوژیکی، شاخص زیست محیطی، شاخص رقابت پذیری زیست محیطی
  • حمید زادمهر*، عالیه کاظمی، حامد شکوری گنجوی، مهناز حسین زاده، سید حسین حسینی صفحات 19-37
    صنعت گردشگری در جهان از منابع مهم درآمد است و به دلیل ارزآوری بالای گردشگری ورودی، تمرکز بر این حوزه می تواند سهم گردشگری را در تولید ناخالص ملی کشورها افزایش دهد. ازاین رو، در این تحقیق به بررسی صنعت گردشگری ایران پرداخته و تلاش شده تا حوزه های گوناگون خدمات گردشگری، نظیر گردشگری سلامت، زیارتی، فرهنگی و تفریحی پوشش داده شود. با توجه به وجود ابعاد و تاثیرات گوناگون و ذی نفعان متعدد دخیل در توسعه گردشگری، که به پیچیدگی و پویایی رفتارهای این حوزه منجر شده، به منظور تحلیل این صنعت از متدولوژی پویایی شناسی سیستم ها استفاده شده است. در نرم افزار ونسیم مدلی توسعه داده شد تا بتوان تحت چهار سناریوی تسهیل صدور ویزا برای گردشگران، بسیج کلیه امکانات رسانه ای و تبلیغاتی کشور اعم از خصوصی و دولتی تولید گسترده واکسن کرونا یا واردات آن و رفع محدودیت های گردشگری حاصل از این ویروس و افزایش ظرفیت های سرویس های مختلف گردشگری، نتایج اجرای سیاست ها را به بحث گذاشت. نتایج نشان می دهد که اجرای سیاست های حمایتی در کوتاه مدت به تنهایی موثر نیست و باید ابتدا کرونا برطرف شود و هم زمان تبلیغات به همراه تسهیل ورود گردشگر به کشور صورت پذیرد و پس از آن، با تاخیر پنج ساله برای توسعه ظرفیت زیرساخت های گردشگری با اولویت توسعه خدمات اقامتی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم ها، صنعت گردشگری، زنجیره ارزش صنعت گردشگری، نمودار زیرسیستم ها، حلقه های علی و معلولی
  • یحیی زارع مهرجردی*، سهیلا سرو، آفرین اخوان، مهدی باصولی صفحات 39-59
    گردشگری درمانی یکی از گونه های روبه رشد گردشگری در جهان است که منافع فراوانی را برای مقاصد گردشگری به همراه می آورد. با توجه به ظرفیت مناسب ایران در زمینه پزشکی و وجود جاذبه های فرهنگی و طبیعی در کنار این توانمندی، می توان با برنامه ریزی مناسب، این کشور را به یکی از مقاصد مهم گردشگری درمانی تبدیل کرد. این مقاله با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری درمانی و بررسی تاثیر آن در رشد اقتصادی کشور به نگارش درآمده است. پژوهش از نظر ماهیت توسعه ای است و عوامل و متغیرهای مدل بر اساس مطالعات نظری و مصاحبه با خبرگان استخراج شده است. روش به کاررفته پویایی سیستم بوده و از نرم افزار ونسیم برای شبیه سازی در افق ده ساله استفاده شده و رفتار متغیرها در قالب سه سناریو بررسی شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، توسعه گردشگری درمانی تاثیری مثبت در شاخص های رشد اقتصادی کشور دارد و با افزایش میزان تخصیص درآمد صنعت گردشگری به گردشگری درمانی، مقدار شاخص منفعت به هزینه افزایش می یابد. همچنین، با سرمایه گذاری بخش خصوصی در گردشگری درمانی، مقدار شاخص منفعت به هزینه در کوتاه مدت، به علت افزایش هزینه ها، کمی کاهش می یابد. ولی با توجه به افزایش شیب نمودار منفعت به هزینه پس از سرمایه گذاری، مقدار شاخص منفعت به هزینه در بلندمدت بیشتر خواهد شد. با افزایش ضریب اشتغال، مقدار شاخص منفعت به هزینه افزایش و با کاهش ضریب اشتغال، مقدار شاخص منفعت به هزینه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: گردشگری درمانی، عوامل، پویایی سیستم، رشد اقتصادی، منفعت به هزینه
  • خدیجه موسوی، سید حجت موسوی*، صدیقه کیانی صفحات 61-81

    گردشگری فعالیتی اقتصادی است که مجموعه وسیعی از اقدامات ذی نفعان در داخل و خارج از مقصد گردشگری را شامل می شود. هدف از گردشگری، حفظ منابع مقصد و توسعه اقتصادی است که با ایجاد رابطه ای پویا و خلاق بین طبیعت، فرهنگ و تاریخ جامعه میزبان با گردشگران، جریان های جدیدی را در آینده برای توریسم جهانی، صلح و توسعه پایدار رقم می زند. شهرستان شوش دانیال (ع) به منزله یکی از مناطق برخوردار از جاذبه های گردشگری متعدد، توان مطلوب برنامه ریزی و توسعه گردشگری را داراست. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل ارزشمندی میراث گردشگری این منطقه با استفاده از روش اصلاح شده پری یرا و ارزیابی چرخه زیست آن ها از طریق مدل باتلر و شاخص رنجش داکسی است. برای تحلیل ارزشمندی پرسش نامه ای بر مبنای گویه های مدل اصلاح شده پری یرا تدوین و در سطح نخست معیار علمی در قالب توانمندی های ذاتی اکتسابی (حداکثر امتیاز 5/5) و تکمیلی (حداکثر امتیاز 5/4) و معیار مدیریت در قالب توانمندی های بهره وری (حداکثر امتیاز 7) و حفاظت (حداکثر امتیاز 3) ارزیابی شد. چرخه زیست محوطه های گردشگری از طریق مدل باتلر طی مراحل اکتشاف، مشارکت، رشد، بلوغ و رکود، و واکنش رفتاری جوامع انسانی براساس شاخص رنجش داکسی طی موارد علاقه مندی، بی تفاوتی، رنجش و خصومت بررسی شد. نتایج نشان داد محوطه های حرم دانیال نبی (ع) (35/63٪ درصد بلوغ و علاقه مندی)، منطقه حفاظت شده کرخه (7/60 درصد اکتشاف و علاقه مندی)، قلعه شوش (5/60 درصد رشد و علاقه مندی)، چغازنبیل (95/57 درصد رشد و علاقه مندی)، تپه های باستانی شوش (9/57 درصد رشد و بی تفاوتی) و آرامگاه دعبل خزاعی (56 درصد مشارکت و علاقه مندی) رتبه 1 تا 6 توسعه گردشگری را به خود اختصاص دادند. در مقابل، تپه های باستانی هفت تپه (65/45 درصد اکتشاف و بی تفاوتی) و منطقه جنگی فتح المبین (15/44 درصد بلوغ و بی تفاوتی) به دلیل این که امتیازشان زیر متوسط (50 درصد) بود به تقویت نقاط قوت و فرصت و رفع نقاط ضعف و تهدیدهای احتمالی نیاز دارد. این رتبه ها نشان دهنده اهمیت و بهره وری متناسب با توان این محوطه های گردشگری است.

    کلیدواژگان: میراث گردشگری، پری یرا اصلاح شده، چرخه زیست، شاخص رنجش، شوش دانیال (ع)
  • ناهید عبدلی*، محسن نیازی، زهرا صادقی آرانی صفحات 83-103
    امروزه گردشگری ماجراجویانه سریع ترین بخش گردشگری روبه رشد در جهان است و یکی از مهم ترین ابزار توسعه پایدار در کشورها و مقاصد گردشگری به شمار می رود. ازاین رو، کویر مرنجاب در ایران، به منزله ناحیه ای ممتاز، قابلیت تبدیل شدن به نمونه مرکز توسعه پایدار گردشگری ماجراجویانه را دارد. تحقیقات نشان می دهد که عوامل متعددی در تحقق این مهم تاثیرگذار است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای توسعه گردشگری ماجراجویانه خلاق و پایدار در کویر مرنجاب انجام شده است. از حیث روش، پژوهشی آمیخته (کیفی - کمی) و کاربردی است که تحلیل داده ها از طریق دو روش فراترکیب و مدل سازی ساختاری - تفسیری و در دو مرحله انجام شده است. در گام اول، عوامل تاثیرگذار در توسعه گردشگری ماجراجویانه با مرور نظام مند شناسایی شدند و 18 متغیر در 10 شاخص و 4 بعد پایداری اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و زیست محیطی با نظر محققان انتخاب و تایید شدند. در گام دوم، کدهای اولیه استخراج و در پرسش نامه مدل سازی ساختاری - تفسیری قرار گرفتند تا روابط میان آن ها با بهره مندی از نظر متخصصان و مدیران گردشگری شهر کاشان و آران و بیدگل و فعالان گردشگری ماجراجویانه در کویر سطح بندی و به صورت مدل ارایه شود. نتایج پژوهش بیانگر این امر است که رضایت گردشگر و وفاداری جامعه بومی زمانی حاصل می شود که اول سیاست گذاری و برنامه ریزی روشن و جامعی وجود داشته باشد و، بعد از آن، بخش خصوصی با سرمایه گذاری در محیط بتواند شرایط را برای دیگر عوامل موثر به ویژه مدیریت منابع زیستی و اجتماعی فراهم کند.
    کلیدواژگان: گردشگری ماجراجویانه، گردشگری پایدار، گردشگری خلاق، مدل سازی ساختاری - تفسیری، کویر مرنجاب
  • بهرام نکویی صدری، نادرقلی قورچیان*، امیرحسین محمدداودی صفحات 105-118

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای نظام تفسیر ژیوتوریسم در ژیوپارک جهانی قشم انجام شده است. دراین راه، برای تبیین وضعیت ابعاد و مولفه های نظام تفسیر ژیوتوریسم و ارایه الگوی آموزش گردشگران در ژیوپارک جهانی قشم به الگوی نظام تفسیر ژیوتویسم نکویی صدری، قورچیان و محمدداودی براساس روش های معتبر جهانی (منطبق بر وضعیت آرمانی) توجه شده است. بنابراین، با بررسی ادبیات موضوعی مدیریت نظام تفسیر ژیوتوریسم، این ابعاد در قالب عبارات «مفسر»، «محتوا»، «مکان»، «اصول»، «شیوه»، «ابزار» و «مخاطب» در هفت بعد و با سی مولفه مرتبط با هرکدام از ابعاد هفت گانه فوق الذکر مطرح شده است. در پژوهش حاضر، میزان کاربست ابعاد و مولفه‎های نظام تفسیر ژیوتوریسم در مدیریت ژیوپارک جهانی جزیره قشم در وضعیت موجود به شیوه توصیفی - پیمایشی مطالعه شده است. این تحقیق با هدف کاربردی و به روش کمی انجام شد و جامعه آماری این پژوهش بازدیدکنندگان ژیوپارک جهانی قشم به روش نمونه گیری در دسترس در نوروز 1398 بوده است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات در بخش آمار توصیفی (مانند میانگین و انحراف معیار) و در بخش استنباطی از روش تحلیل عاملی تاییدی (با نرم افزارSmart Pls  نسخه 3/3) و آزمون t تک نمونه ای (با نرم افزار SPSS نسخه 26) استفاده شد. برای تعیین درجه تناسب و اعتبار مدل با برآورد 99 از 100، از دیدگاه های 30 نفر از متخصصان ذی ربط بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که میزان کاربست کلیه ابعاد و مولفه ها در وضعیت موجود نظام تفسیر در مدیریت ژیوپارک جهانی قشم کمتر از سطح متوسط است و با وضعیت آرمانی فاصله زیادی دارد.همچنین، نتایج نشان داد که میزان کاربست مولفه های بعد آموزشگر (مفسر)، در وضعیت موجود، از بقیه ابعاد بیشتر و میزان کاربست مولفه ها در بعد ابزار پایین ترین است. درنهایت، به راهکارهای پیشنهادی برای ارتقای هفت بعد مورد بررسی در این تحقیق و حرکت به سمت وضعیت مطلوب در ژیوپارک جهانی جزیره قشم اشاره شده است.

    کلیدواژگان: مدل، نظام تفسیر ژئوتوریسم، مدیریت آموزش غیررسمی، ژئوپارک جهانی جزیره قشم، آموزش گردشگران
  • سعید ده یادگاری*، فاطمه نوربخش، آیدا خاطبی صفحات 119-132
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر در قصد دیدار گردشگران از جاذبه های گردشگری استان کرمان با تاکید بر تبلیغات الکترونیکی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی هم بستگی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد بوده است. روایی پرسش نامه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و روایی محتوا و پایایی پرسش نامه و متغیرهای آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه تایید شد. نمونه آماری پژوهش را 433 نفر از گردشگران ایرانی و خارجی تشکیل دادند که در سال 99 از جاذبه های گردشگری استان کرمان دیدن کردند. با توجه به شیوع بیماری کرونا، پرسش نامه پژوهش به صورت حضوری یا بعد از گرفتن آدرس پست الکترونیکی، توزیع و جمع آوری شد. نتایج نشان داد که تبلیغات الکترونیکی با ضریب استاندارد 73/0 و مقدار t، 276/10 بر بازاریابی دهان به دهان الکترونیکی، و با ضریب 26/0 و t، 626/4 در تصویر مقصد تاثیر دارد. همچنین تصویر مقصد در نگرش به آن با ضریب 93/0 و t، 341/13 تاثیرگذار است. درنهایت نتایج نشان دهنده تاثیرگذاری بازاریابی دهان به دهان الکترونیکی با ضریب 16/0 و t، 725/3 و نگرش به مقصد با ضریب 81/0 و t، 978/11 در قصد دیدار است.
    کلیدواژگان: تبلیغات الکترونیکی، بازاریابی دهان به دهان الکترونیکی، قصد دیدار مقصد، تصویر مقصد، نگرش به مقصد گردشگری
  • منوچهر جهانیان، سحر شیخونی* صفحات 133-147

    با گسترش و رشد گردشگری و افزایش آگاهی مسافران و گردشگران، باید خدمات ویژه و محصولات خاصی برای تامین نیازهای مسافران کنونی ارایه شوند. گردشگری رویداد گونه ‏ای نوین از صنعت گردشگری است. بازار گردشگری رویداد را مسافرانی تشکیل می‏دهند که برای دیدن رویدادها یا تجربه شرکت در رویدادها به سفر می ‏روند. رویدادها اشکال متنوعی را شامل می‏شوند. جشنواره ‏ها و رویدادها در زمره سریع‏ترین بخش‏های درحال‏ رشد گردشگری در جهان به شمار می‏ روند و مدیران مقاصد گردشگری دریافته ‏اند که باید جاذبه های نو، هیجان ‏انگیز، بکر و بی ‏رقیب را به مجموعه داشته ‏های گردشگری مقاصد خود بیفزایند تا شمار متقاضیان بازدید از آن مقاصد مطابق خواسته ها و اهداف درنظرگرفته ‏شده گردشگری باشد. در این بین، کشورمان، با توجه به اقلیم، جغرافیا و آداب‏ ورسوم منحصر‏به ‏فرد خود، ظرفیت ‏های بالقوه ای در زمینه گردشگری رویداد دارد. ‏بدین‏ منظور، در تحقیق حاضر، سوال اصلی محقق این است: چه الگویی می‏توان برای توسعه گردشگری رویدادمحور مبتنی بر شناسایی مولفه‏ های انگیزشی در بین گردشگران ارایه داد؟ محقق، با استفاده از روش کیفی تحلیل محتوا، به شناسایی ابعاد و مولفه ‏های موثر در گردشگری رویدادمحور پرداخته است. درنهایت، 5 مولفه و 34 زیرمولفه در بعد الزامات که ناظر بر تصمیمات و الزامات راهبردی به ‏منظور جهت ‏دهی، همسویی و همراستایی کلیه اقدامات دستگاه های ذی‏‏نقش، انجمن ‏های علمی، فرهنگ سراها، آژانس ‏های مسافرتی و غیره است، بعد زمینه ‏ساز که ناظر بر عواملی است که زیرساخت‏ ها، زمینه های اجرایی و سازوکارهای رسمی برای عملیاتی کردن فرایندهای جذب گردشگر در سطوح گوناگون گردشگری را ایجاد می‏کند و بعد تسهیلگر که ناظر بر عواملی است که پیش برد اهداف، راهبردها و فعالیت‏های برنامه ‏ریزی ‏شده درخصوص توسعه گردشگری را از طریق ایجاد ابزارهای مورد نیاز تسهیل و هموار می ‏سازد ارایه می ‏کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که بعد الزامات دارای مولفه های مدیریت راهبردی و سیاست‏گذاری، عوامل مدیریتی، بعد زمینه ‏ساز دارای مولفه ‏های ساختار سازمانی و فرهنگ ‏سازی و بعد تسهیلگر دارای مولفه ‏های فناوری اطلاعات است

    کلیدواژگان: گردشگری، رویدادمحور، الگو، الزامات، زمینه‏ساز، تسهیلگر
  • ابوالفضل اردشیر تاج زاده نمین، سیامک میکائیلی کیوی*، رضا علیزاده سولا صفحات 149-164
    ایران، با بهره مندی از پهنه وسیع جغرافیایی، غنای تاریخی و تنوع قومی، ظرفیت های بسیاری را برای توسعه گردشگری میراث ناملموس دارد؛ اما تاکنون نظام مدونی برای جذب این گونه گردشگر وجود نداشته است. ازاین رو، هدف از این پژوهش طراحی الگویی برای توسعه گردشگری میراث ناملموس در ایران با استفاده از رویکرد کیفی داده بنیاد است. بدین منظور، مصاحبه ای نیمه ساختاریافته متشکل از پنج سوال کلی با نوزده کارشناس در این حوزه شامل استادان دانشگاه، مدیران گردشگری و راهنمایان فرهنگی تورها انجام شد. این کارشناسان با روش نمونه گیری هدفمند و با رویکرد گلوله برفی انتخاب شده بودند. داده ها با نرم افزار کیفی مکس کیودا و روش کدبندی دستی تجزیه وتحلیل شد. به منظور بررسی روایی صوری و محتوایی، یافته ها در اختیار چند نفر از مشارکت کنندگان قرار گرفت و نظر آنان اعمال شد. پایایی نیز با روش توافق درون موضوعی بررسی شد که میزان توافق 84 درصد به دست آمد. بنابر یافته های پژوهش، عوامل علی شامل عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و دیپلماسی، بسترها و زمینه ها شامل خط مشی گذاری، سازمانی، آموزش و پژوهش و برنامه ریزی، موانع شامل نوگرایی (مدرنیسم)، دیوان سالاری (بروکراسی)، مدیریت تعارض و دولت، راهکارها شامل بازاریابی، سیستم اطلاعاتی منسجم، مدیریت رویدادها، پشتیبانی و مشارکت، و نتایج و پیامدها شامل پیامدهای اقتصادی، فرهنگی  اجتماعی، ادراکی، توسعه ای و پایداری بود. نتایج این پژوهش به سیاست گذاران توسعه گردشگری میراث ناملموس در برنامه ریزی و اجرا کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، میراث ناملموس، رویکرد داده بنیاد
  • عباس فلاح نژاد، محمدعلی عبدالوند*، کامبیز حیدرزاده هنزانی، محسن خون سیاوش صفحات 165-188
    طی دهه اخیر مطالعات مربوط به عشق در حوزه گردشگری و مهمان نوازی روندی صعودی داشته است. اکنون زمان آن رسیده است که نگاهی کلی به وضعیت این پژوهش ها و یافته ها و رویکردهای کلی آن ها بشود. ازآنجاکه این پژوهش با هدف سازمان دهی و تحلیل ادبیات موجود عشق در حوزه گردشگری و مهمان نوازی برای شناسایی وضعیت تحقیقات انجام شده در این عرصه است، از روش فراترکیب و تجزیه وتحلیل محتوای موضوعی برای مطالعه تطبیقی و کتاب شناختی با رویکرد مرور نظام مند استفاده شده است. بدین منظور، پژوهش های مرتبط در 3 پایگاه ملی و 9 پایگاه اطلاعات خارجی بین سال های 1396-1400 برای مقالات فارسی و سال های 1984-2021 برای مقالات لاتین جست وجو و شناسایی شدند و 83 پژوهش حاصل این جست وجو بود که، پس از کنترل و بررسی پژوهش ها توسط پژوهشگران، تعداد 67 مقاله چاپ شده در مجلات معتبر برای این پژوهش استفاده شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین مقالات در این حوزه در مجله مدیریت گردشگری با تعداد 5 مقاله لاتین و در فصلنامه علمی - پژوهشی گردشگری و توسعه با تعداد 3 مقاله فارسی به چاپ رسیده است. همچنین، براساس تحلیل مقالات، مشخص شد که پژوهشگران بیشتر به رضایت از مقصد، تجربه مقصد و تصویر ذهنی مقصد به منزله پیشایندها و همچنین وفاداری به مقصد، نیات بازدید مجدد از مقصد و تبلیغات شفاهی مقصد به منزله پیامدهای مهم توجه کرده اند. علاوه بر این، بیشتر مطالعات انجام شده با رویکرد کمی و با روش پیمایشی انجام شده است که لازم است به پژوهش های کیفی و ترکیبی بیشتر توجه شود.
    کلیدواژگان: روابط مصرف کننده - برند، عشق به برند، گردشگری، مهمان نوازی، عشق به مقصد
  • فاطمه حاج محمد، اسدالله کردنائیج*، محمد میره ای، حمیدرضا یزدانی صفحات 189-206
    کشور ایران می تواند - با بهره گیری از جریان رسانه ای خود و تمرکز بر جاذبه های طبیعی، تاریخی، مناظر دیدنی، باستانی و وجود منابع عظیم گردشگری - به جایگاه شایسته خود در صنعت گردشگری دست یابد. ازآن جایی که در تحقیقات پیشین نقش رسانه ها در توسعه گردشگری کمتر معرفی شده است، مسیله اصلی در این پژوهش چگونگی نقش آفرینی سازمان صداوسیما در توسعه گردشگری داخلی است. هدف از این مقاله شناسایی و ارایه مدلی مناسب برای نقش آفرینی سازمان صداوسیما در توسعه گردشگری داخلی است. پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و، از نظر نوع روش کیفی، از نوع مطالعه موردی است. بعد از انتخاب سازمان صداوسیما به منزله مورد مطالعاتی، با 13 نفر از افراد متخصص در سازمان صداوسیما در حوزه رسانه و گردشگری مصاحبه ای براساس چارچوب [1]STAR انجام شد. داده های جمع آوری شده ترانویسی شدند و با استفاده از تحلیل تفسیری و کدگذاری باز در قالب ابعاد و مفاهیم زیرمجموعه دسته بندی شدند. درنهایت، الگوی جامع نقش آفرینی صداوسیما در توسعه گردشگری داخلی در قالب چهار بعد اصلی 1) چالش های محیطی با پنج مفهوم رسانه، جامعه میزبان، گردشگران، تسهیلات و خدمات گردشگری؛ 2) نقش های رسانه با شش مفهوم اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی، مدیریتی و خطی مشی گذاری؛ 3) اقدامات رسانه ای با سه مفهوم رادیو، تلویزیون و رسانه های اجتماعی و 4) دولت و پیامدهای اثرگذاری رسانه با شش مفهوم اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی، مدیریتی و توزیع جغرافیایی به همراه کدهای زیرمجموعه شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: : نقش رسانه، سازمان صداوسیما، توسعه گردشگری، چارچوب STAR، مطالعه موردی
  • خاطره طالبی، محسن سرتیپی پور، میترا آزاد* صفحات 207-224

    رونق گردشگری و جذب گردشگر نیازمند برنامه ریزی و هدایت درست مخاطب برای بهره مندی از حداکثر امکانات و خدمات است. به همین منظور، امروزه در جهان برای افزایش ضریب ماندگاری گردشگران، مسیله طراحی مسیرهای گردشگری مطرح شده است. دامغان ازجمله شهرهای تاریخی ایران است که ارزش ها و پتانسیل های تاریخی و گردشگری شهری و روستاهایی بسیاری دارد. هدف از این پژوهش، تعیین مسیرهای گردشگری با شناسایی و بهره مندی از تمامی شاخص ها و ارزش های موجود در روستاها و شهر دامغان و درنظرگرفتن طول مسیر گردشگری به منظور ارزیابی، امتیازدهی و تعیین بهترین مسیرهای گردشگری و همچنین اولویت بندی آن ها در این منطقه، با به کارگیری روش حل جدید است. روش تحقیق در این پژوهش کمی و توصیفی تحلیلی است. شاخص های در نظر گرفته شده به روش پیمایش محیطی، مطالعات میدانی و کتابخانه ای گردآوری شده اند که شامل شاخص های فرهنگی تاریخی، طبیعی، مذهبی، کشاورزی، مناسبتی فصلی، رویدادهای تاریخی و خدمات زیرساختی و طول مسیر است. درنظرگرفتن شاخص طول مسیر مسیله را به تحلیل، ارزیابی و تصمیم گیری چندمعیاره  چندهدفه (با هدف بازدید از بیشترین جاذبه گردشگری با کمترین طول مسیر گردشگری) تبدیل می کند؛ بنابراین در کمی سازی داده ها از روش حل جدید (همسان سازی و کمترین فاصله از بهترین تصمیم) استفاده شده است. نتایج عددی حاکی از آن است که در الویت بندی مسیرهای گردشگری پیشنهادی، ضریب کمترین فاصله از بهترین تصمیم در بازه ی 1468/0 تا 7688/0 قرار دارد، که مسیر شاهرود دامغان در رتبه اول و مسیر اصفهان دامغان در رتبه دوازدهم قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مسیر گردشگری، اولویت‎ بندی، طول مسیر، روش کمترین فاصله از بهترین تصمیم، شهر دامغان
  • محسن رزاقی ابیانه، حمیدرضا جعفری*، حسن هویدی، حمیدرضا پیروان صفحات 225-244

    هدف از این پژوهش، شناسایی، ارزیابی و معرفی پهنه ‏‏‏‏‏های مستعد گردشگری نوع اکوتوریسمی در حوضه آبریز «ابیانه برزرود» به دلیل پتانسیل‏‏‏‏‏های منحصربه ‏فرد طبیعی و فرهنگی - تاریخی و انسانی است. فاکتورهای موثر در مکان‏‏‏‏‏یابی مناطق مستعد در این تحقیق، شامل نه متغیر زیست‏ محیطی است که پس از رقومی‏‏‏‏‏ سازی نقشه ‏‏‏‏‏های پایه و تهیه پرسش‏نامه تحلیل سلسله‏ مراتبی (AHP) از کارشناسان خبره درخصوص اهمیت نسبی معیارها و زیرمعیارها به ‏نسبت هم نظرسنجی شد. در این پژوهش، معیارهای جاده، رودخانه، پوشش گیاهی و خدمات اقامتی بیشترین تاثیر را در انتخاب مکان مناسب اکوتوریسم به خود اختصاص دادند و پس از آن، به‏ترتیب اثرگذاری، معیارهای رستوران، چشمه، مظهر قنات و محدوده روستا قرار گرفته ‏اند. در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) با استفاده از نرم‏‏‏‏‏افزار اکسپرت چویس براساس وزن‏های به ‏دست ‏آمده از مدل یادشده و پردازش آن، نقشه رتبه ‏‏‏‏‏بندی درجات تناسب برای اکوتوریسم در سه رده ضعیف، متوسط و خوب تهیه شد. این نقشه، با 59 مکان کنترلی در بازدیدهای میدانی صحت‏سنجی شد و کلیه مکان‏ های مستعد گردشگری در محدوده خوب قرار گرفته ‏اند که صحت این نقشه را تایید می‏کند. جذاب‏ترین مناطق حوضه، که حدود 25 درصد سطح حوضه را شامل می‏شود، با رتبه خوب، در قسمت‏‏‏‏‏ های مرکزی حوضه و در راستای مسیر مواصلاتی بین روستاهای منطقه قرار دارد. مناطق با جذابیت متوسط، که حدود 46 درصد سطح حوضه را دربر می‏‏‏‏‏گیرد، عمدتا در بخش جنوبی حوضه و در محدوده منطقه حفاظت‏‏‏‏‏ شده محیط زیست واقع شده است. مناطق با جذابیت کم با میزان گسترش حدود 29 درصد مساحت منطقه، عمدتا در شمال غرب و جنوب غرب حوضه گسترش دارد و به‏ صورت لکه‏‏‏‏‏ هایی نیز در سایر مناطق حوضه ملاحظه می ‏‏‏‏‏شود.

    کلیدواژگان: جذابیت طبیعی، ظرفیت‏‏‏‏‏ های گردشگری، توسعه پایدار، میراث طبیعی، میراث فرهنگی، ژئوتوریسم
  • مهدی سرلک، مهدی رحیمیان*، سعید غلامرضایی صفحات 245-260
    توسعه طبیعت‏ گردی صرفا به‏ دلیل وجود زیبایی و جذابیت مناطق اکوتوریستی رخ نخواهد داد. این امر پس از قابلیت طبیعی هر منطقه، نیازمند پیدایش و وجود عوامل گوناگونی مانند زیرساخت ‏های رفاهی، راه دسترسی، امنیت گردشگران، بازاریابی و تبلیغات و مواردی از این قبیل است؛ به طوری که ممکن است نبود یا حتی کمبود برخی از این موارد به منزله عوامل بازدارنده توسعه طبیعت‏ گردی در هر منطقه اکوتوریستی به شمار آید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل بازدارنده توسعه طبیعت‏ گردی در آبشار آب سفید الیگودرز انجام شد. برای شناسایی عوامل بازدارنده، بیست مصاحبه نیمه ‏ساختاریافته با صاحب ‏نظران استانی انجام شد. تحلیل داده‏ های گردآوری شده از مصاحبه‏ ها، به شناسایی 34 مفهوم، در قالب 6 دسته کلان موانع منجر شد. سپس از روش دلفی فازی دومرحله ای برای دستیابی به توافق گروهی بین صاحب‏ نظران و رتبه ‏بندی عوامل بازدارنده استفاده شد. طبق نتایج، عوامل بازدارنده توسعه طبیعت‏ گردی در آبشار آب سفید الیگودرز به ترتیب عبارت بودند از: موانع فرهنگی و اجتماعی با میانگین 829/0، معرفی ضعیف منطقه با میانگین کل فازی‏زدایی 811/0، موانع سرمایه‏ گذاری و برنامه‏ ریزی مالی با میانگین کل فازی‏ زدایی 803/0، موانع زیربنایی و زیرساختی با میانگین کل فازی‏ زدایی 779/0، موانع امنیتی با میانگین کل فازی‏ زدایی 767/0 و مشکلات دسترسی و اطلاعاتی با میانگین کل فازی‏ زدایی 648/0. ازاین رو پیشنهاد کلی این تحقیق، برنامه‏ ریزی دقیق، جذب حمایت‏ های مالی و تلاش سازمان های تصمیم‏ گیرنده مدیریت طبیعت‏ گردی شهرستان الیگودرز و استان لرستان برای رفع و کاهش موانع یادشده ازطریق پیشنهادهای اجرایی ارایه شده در این پژوهش است.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری پایدار، روش دلفی فازی، استان لرستان
  • امین حبیبی راد*، فرشته ولی پور، سعید صفری صفحات 261-274
    به مطالعات مربوط به نوآوری در گردشگری، حتی در کشورهای توسعه یافته، بیشتر طی سه سال اخیر توجه شده و توسعه الگوهای نوآوری در این حوزه کمتر مورد توجه بوده است. ازاین رو، توجه به گردشگری و نوآوری در این حوزه، که یکی از استعدادهای ایران برای افزایش درآمدهای ملی است، اهمیت و ضرورت فراوانی دارد. این پژوهش با هدف توسعه یک الگوی نوآوری در صنعت گردشگری انجام شد. جامعه آماری پژوهش را 130 نفر از مدیران شرکت‏های فعال و نوپای (استارتاپ‏ها) گردشگری تبریز تشکیل دادند. این تحقیق، از نظر هدف، کاربردی و، از منظر روش، توصیفی - اکتشافی است. حجم نمونه، با استفاده از رابطه کوکران، 97 نمونه به دست آمد. با مطالعه ادبیات موضوعی و پیشینه پژوهش، عوامل موثر در نوآوری در گردشگری شناسایی و، با نظر خبرگان صنعت و دانشگاه (پنل خبرگان)، مدل مفهومی پژوهش طراحی شد. داده‏های گردآوری‏شده از طریق پرسش نامه محقق‏ساخته، به منزله ابزار پژوهش، با روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان داد عوامل سرمایه انسانی، مشارکت، تامین مالی و فناوری اطلاعات در نوآوری در گردشگری اثر معنادار دارند. همچنین، دو متغیر تعدیلگر اندازه شرکت و محیط کلان صنعت، در رابطه بین این عوامل و نوآوری در گردشگری، تاثیر مثبت و منفی داشتند.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، نوآوری، نوآوری در خدمات، نوآوری بازاریابی، مدل سازی معادلات ساختاری، توسعه مدل
  • صابر محمدپور*، علی رحیمی صفحات 275-289

    برندشدن هر مقصد لزوما مربوط به خصوصیات مثبت آن نیست و گاهی مقاصد گردشگری می توانند در ویژگی های منفی در بین گردشگران شهره شوند. دراین صورت، عوامل موثر در برندسازی مقاصد گردشگری باید از قبل شناسایی شوند و در اختیار برنامه ریزان این حوزه قرار بگیرند. در این پژوهش، که با هدف شناسایی و ارزیابی مولفه های موثر در برندسازی روستای هدف گردشگری بیشه انجام شده، نخست به کمک مطالعه پیشینه و مصاحبه با استادان متخصص عوامل یادشده شناسایی شد و پس از بومی سازی در منطقه مطالعه شده پرسش نامه پژوهش تهیه شد. پایایی ابزار پژوهش به کمک ضریب آلفای کرونباخ درحد مطلوبی تایید شد و روایی آن به تایید استادان این حوزه رسید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که جاذبه های گردشگری و بازاریابی گردشگری در روستای بیشه، به ترتیب با ضرایب مسیر 85/0 و 77/0 بیشترین تاثیر را در برندسازی این روستا داشته و عملکرد مقصد، زیرساخت ها، خصوصیات منحصربه فرد، عملکرد دولت و رفتار گردشگر به ترتیب در جایگاه بعدی قرار گرفته اند. همچنین نظارت و سرمایه گذاری دولت، جاذبه های طبیعی، امنیت روستا، دانش و تخصص دست اندرکاران و تبلیغات مقصد شاخص هایی بودند که بیشترین تاثیر را در برندسازی روستای بیشه از خود نشان دادند. در پایان متناسب با یافته های پژوهش، برای بهبود و تسهیل فرایند برندسازی روستای گردشگری بیشه پیشنهادهایی مطرح شد.

    کلیدواژگان: برندسازی مقاصد، مدل سازی معادلات ساختاری، روستای گردشگری بیشه
  • محمود ضیائی*، مسلم شجاعی، شمس السادات زاهدی، سید علی حسینی صفحات 291-313
    حاکمیت منطق صفر و یکی دربرابر گردشگری انبوه و جایگزین، به نفی کامل یکی و تایید کامل و شتابزده دیگری انجامیده است. این نوع نگرش در عمل دو روی سکه ساده انگاری در تبیین و تجویز الگوی توسعه پایدار گردشگری را تشکیل می دهد. تلاش برای معرفی جلوه های پایداری در گردشگری انبوه در این پژوهش، به نوعی دیدن نیمه پر لیوان است تا به جای مهر بطلان زدن بر آن، با رویکردی واقع گرایانه جنبه های پایداری در گردشگری انبوه شکل و ترویج پیدا کند. پژوهش با رویکرد فراترکیب، روش تحلیل مضمون و با هدف شناسایی بنیان های فلسفی در دو بخش چیستی و چرایی تقویت پایداری در گردشگری انبوه تدوین شد. در این پژوهش، 704 کد، 79 مضمون پایه و 37 مضمون سازمان دهنده ذیل 8 مضمون فراگیر احصا و دسته بندی شدند. در ارتباط با چیستی گردشگری انبوه پایدار، پنج مضمون فراگیر انتزاع شدند که عبارت اند از: 1. پایداری به منزله یک پیوستار؛ 2. پایداری به منزله مفهومی فراگیر؛ 3. ریشه های تیوریک شکل گیری گردشگری انبوه پایدار؛ 4. ترجیح ندادن الگوی توسعه بزرگ یا کوچک مقیاس گردشگری؛ 5. همگرایی یا واگرایی گردشگری انبوه با جایگزین. درباره چرایی گردشگری انبوه پایدار، سه مضمون فراگیر احصا شدند که عبارت اند از: 1) رشد فزاینده گردشگری هم زمان از دو بعد عرضه و تقاضا؛ 2) دلایل توجه و تامل مجدد به گردشگری انبوه؛ 3) محدودیت های الگوی گردشگری جایگزین. انتظار می رود تبیین بن مایه های پایداری در گردشگری انبوه نگرش محققان و برنامه ریزان کشور را به رابطه پایداری با گردشگری انبوه تغییر دهد و ظرفیت های پنهان آن را برای توسعه پایدار آشکار سازد.
    کلیدواژگان: پایداری، گردشگری انبوه، گردشگری جایگزین، گردشگری انبوه پایدار
  • آیدا امینی فر، فاطمه یاوری گهر*، مهدی کروبی صفحات 315-331
    پژوهش حاضر با هدف تعیین مهم ترین عوامل موفقیت و شکست استارت آپ ها انجام شده است و به منظور انجام پژوهش، پس از مطالعه ادبیات و بررسی پیشینه پژوهش و استخراج عوامل موفقیت و شکست استارت آپ ها، مصاحبه ای نیمه ساختاریافته با 18 تن از صاحبان استارت آپ های گردشگری ایران انجام شد. در مرحله بعد، با استفاده از روش تجزیه وتحلیل محتوای کیفی، عوامل موفقیت و شکست این مشاغل در 10 بعد اصلی طبقه بندی شدند. درنهایت، براساس 10 بعد شناسایی شده، این عوامل با استفاده از روش آنتروپی شانون اولویت بندی شدند. یافته های تحقیق نشان می دهند عوامل سازمانی اولویت اول و عوامل پیش بینی ناپذیر اولویت آخر (اهمیت کمتر) را در موفقیت استارت آپ های گردشگری ایران دارند. درخصوص عوامل تاثیرگذار در شکست این کسب وکارها، اولویت اول مربوط به عوامل حقوقی-سیاسی و اولویت آخر منابع فناوری هستند. بنابراین، نه تنها کارآفرینان باید توجه ویژه ای به عوامل سازمانی برای ایجاد استارت آپ گردشگری خود داشته باشند، مسیولان سیاست گذار و وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید مسیر این کسب وکارها را از طریق تصویب قوانین مناسب تسهیل کنند.
    کلیدواژگان: استارت آپ گردشگری، موفقیت استارت آپ، شکست استارت آپ، تحلیل محتوای کیفی، آنتروپی شانون
  • سید حسن حسینی ساجدی*، محمدرضا رضوانی، حسین منصوریان، احسان بابایی صفحات 333-350

    گردشگری فعالیتی پیچیده است و توسعه آن به عوامل متعددی همچون وجود جاذبه‏های گردشگری و خدمات و تسهیلات گردشگری وابسته است. شهر تهران، به سبب داشتن جاذبه‏ های طبیعی و تاریخی فراوان، از مهم‏ترین مناطق مستعد ایران در حوزه گردشگری است، اما با مشکل کمبود اطلاعات مکانی در این خصوص روبه رو است. طراحی و ایجاد پایگاه اطلاعات مکانی گردشگری زمینه لازم را برای جمع ‏آوری، ذخیره‏ سازی، به‏روزرسانی و تحلیل و پردازش اطلاعات مکانی مربوط به گردشگری شهر تهران فراهم خواهد ساخت. اطلاعات مکانی مربوط به گردشگری را می شود با ابزارهایی چون جی پی اس (GPS)، جی آی اس (GIS) و آر اس (RS) جمع‏آوری، پردازش، سازمان دهی و ذخیره کرد. در این پژوهش، بر اساس نتایج مرحله شناخت، انواع داده ها با قالب های گوناگون دسته بندی و مدل مفهومی پایگاه داده مکانی تدوین شد. سپس، جداول اطلاعات توصیفی و همچنین پهنه مکانی هر عارضه در پایگاه داده پستگرس کیوال (PostgreSQL) به واسطه افزونه پست جی آی اس (PostGIS) ایجاد و تکمیل شد. بنابراین، موقعیت مکانی هر عارضه بر روی نقشه (پنل ژیومتری پایگاه داده) قابل نمایش است و با انتخاب عارضه بر روی نقشه اطلاعات توصیفی آن نیز نمایش داده می شود. پایگاه داده طراحی شده امکان مدیریت دسترسی ها، کنترل داده ها، پشتیبان گیری، استفاده هم زمان چندین کاربر از پایگاه داده، حفظ یکپارچگی سامانه و در نهایت امکان طراحی و پیاده سازی سامانه وب جی آی اس (WebGIS) و ارتباط دوسویه آن با کاربر را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: گردشگری، جی آی اس (GIS)، پست جی آی اس (PostGIS)، وب جی آی اس (WebGIS)
|
  • Masoumeh Laal Sazgar, Asadollah Mehrara *, MohammadReza Bagherzadeh, Seyyed Mahdi Alvani Pages 1-17

    The purpose of this study is to design a model for the development of Iran's tourism industry with a sustainable development approach. The statistical population in qualitative research includes experts and specialists in the tourism organization and in quantitative research, the staff of tourism organizations in Tehran and Mazandaran province. The sampling method is purposive in the qualitative study section and stratified in the quantitative random section. The method of data collection in this research is based on library studies, review of texts, relevant and field literature and data collection tools through interviews and questionnaires. Purposeful non-probabilistic sampling was used to select the interviewees, during which the experts tried to have practical experience in addition to theoretical knowledge. The validity of the measurement scale is based on "content-dependent" and "structure-dependent" and its reliability is evaluated based on Cronbach's alpha. In this study, Dalala test has been used to explain the structural relationships between the factors of development of Iran's tourism industry with the approach of sustainable development using the Demetel technique. The results show that according to the Dalala technique, the most important component is the competitiveness index from the experts' point of view. Also, based on the structural equation technique, it was found that all identified factors have a significant impact on the development of tourism industry.

    Keywords: Iran Tourism Industry Development, sustainable development, Ecological indicators, environmental Index, Environmental Competitiveness Index
  • Hamid Zadmehr *, Aaliyeh Kazemi, Hamed Shakouri Ganjavi, Mahnaz Hosseinzadeh, Seyed Hossein Hosseini Pages 19-37
    The tourism industry in the world is one of the important sources of revenue and due to the high exchange rate of inbound tourism, focusing on this area can increase the share of tourism in the gross national product of countries. Therefore, in this research, the Iranian tourism industry has been studied and an attempt has been made to cover various areas of tourism services such as health, pilgrimage, cultural and recreational tourism. Due to the existence of various dimensions and effects and different stakeholders involved in the development of tourism, leading to the complexity and dynamism of behaviors in this area, in order to analyze this industry, the methodology of systems dynamics has been used. A model was developed in Vensim software to discuss 4 scenarios; visa facilitation for tourists, mobilization of all media and advertising facilities in the country, both private and public, extensive production of Covid-19 vaccine or its import, and removal of tourism restrictions risen as a result of the pandemic, and an increase in capacity of various tourism services, as well as the results of the policy implementation. The results show that the implementation of supportive policies in the short term alone is not effective and the pandemic should end first and at the same time advertising should be done in order to facilitate the entry of tourists to the country and then with a delay of 5 years to develop the capacity of tourism infrastructure with priority given to the development of accommodation services.
    Keywords: Systems Dynamics, tourism industry, tourism industry value chain, subsystem diagrams, causal loops
  • Yahia Zare Mehrjerdi *, Soheila Sarv, Afarin Akhavan, Mehdi Basouli Pages 39-59
    Medical Tourism is one of the growing types of tourism in the world that can bring different benefits to tourism objectives. Taking in consideration the appropriate potential of Iran in the field of medicine and the existence of cultural and natural attractions along with this capability, it is possible to turn this country with suitable planning, into one of the important destinations of medical tourism. The aim of this article is identifying the relationship and the impact of factors influencing the development of medical tourism and investigating the impact of it on the economic growth of the country. The research is developmental in nature, and based on theoretical studies and interviews with experts the factors and variables of the model have been extracted.  System dynamics method is used, and the software Vensim is used to simulate the ten-year horizon, in three scenarios, to examine the behavior of the variables. According to the results of this research, the development of medical tourism has a positive effect on the economic growth indicators of the country, and with increasing the revenue allocation of tourism industry to medical tourism, the value of benefit- cost indicator increases. In addition, with private sector investment in the medical tourism sector, the value of benefit cost index in the short term decreases slightly due to increased costs. However, due to the increase in the slope of the benefit-to-cost chart after the investment, the value of the benefit- cost index will be higher in the long term than before the investment. Also, by increasing the employment rate, the value of the benefit to the cost indicator increases, and by reducing the employment rate, the value of the benefit indicator decreases.
    Keywords: Medical Tourism Development, factors, system dynamics, Economic Growth, Benefit- Cost
  • Khadijeh Mousavi, Seyed Hojjat Mousavi *, Sedighe Kiani Pages 61-81

    Shoush Danial (AS) city as one of the areas with many tourist attractions has desired potential for tourism planning and development. Therefore, purpose of this research is to analyze value of tourism heritage of this region using modified Periera and assessing their life cycles through Butler’s model and Doxey’s irritation index. For valuation analysis, a questionnaire based on modified Periera was compiled that at first level, the scientific criterion was in form of inherent capability (maximum of 5.5) and complementary capability (maximum of 4.5) and management criterion in the form of productivity capability (maximum 7) and protection capability (maximum 3). Life cycles of tourist through Butler’s model during the stages of exploration, involvement, development, consalidation and stagnation, and behavioral responses of human societies based on the Doxey’s irritation index were studied in cases of interest, indifference, agitation and hostility. Results showed that sites of Danial Shrine (63.35%, consalidation and interest), Karkheh protected area (60.7%, exploration and interest), Shoosh castle (60.5%, development and interest), Choghazanbil (57.95%, development and interest), the Shoush ancient hills of (57.9%, development and indifference) and Dea’abel Khozaie tomb (56%, involvement and interest) ranked from 1 to 6 tourism development. In contrast, the haft tappe ancient hills (45.65%, exploration and indifference) and Fath-al-Mobin battlefield (44.15%, consalidation and indifference), because their value is below average (50%), need to support the strengths and opportunities and eliminate the weaknesses and threats. These rankings indicate the importance and productivity of these tourist sites proportionate of their potential.

    Keywords: Tourism Heritage, Modified Periera, life cycle, Irritation Index, Shoush Danial (AS)
  • Nahid Abdoli *, Mohsen Niazi, Zahra Sadeqi Arani Pages 83-103
    adventure tourism is the fastest growing tourism sector in the world and It is considered as one of the most important tools for sustainable development in countries and tourism destinations. Therefore, the Marnjab Desert in Iran, as a privileged region, has the potential to become an example center for sustainable development of adventure tourism. Research shows that affect numerous factors on realization of this important. This study aims to provide a model for the development of creative and sustainable adventure tourism in the Marnjab Desert. In terms of method, Research is mixed and applied research that data analysis has been done through two methods of Meta-Synthesis and Structural-Interpretive Modeling in two stages. first step: were identified the factors affecting the development of adventure tourism with systematic reviewed and 18 variables in 10 indicators and four dimensions of economic, political, cultural, social and environmental sustainability were selected and approved by researchers. second step: the initial codes were extracted and located in the structural-interpretive modeling questionnaire in order to Be leveled the relation between them with the help of tourism experts and managers of Kashan, Aran and Bidgol and adventure tourism activists present as a model in the desert. The results of the present study indicate that tourist satisfaction and loyalty of the indigenous community will be achieved when first there is clear and comprehensive policy and planning and then the private sector provide by investing in the environment the conditions for other effective factors, especially biological and social resource management
    Keywords: adventure tourism, Sustainable Tourism, Creative tourism, structural-interpretive modeling, Maranjab desert
  • Bahram Nekouie Sadry, Nader G. Ghourchian *, AmirHossein Mohammad-Davoudi Pages 105-118

    The purpose of this study was to develop a model for geo-interpretation in the Qeshm Island UNESCO Global Geopark of Iran.To investigate the application of dimensions and components of the geo-interpretation system and to develop a conceptual model, Sadry et al., 2021 framework based on the authentic methods in the globe (the ideal situation) was considered. For this purose and based on the literature review, seven dimensions including: Instructor (interpreter), content, tools, place, principles, practices and audience accompany with its 30 components, adopted from aformentioned study, was used. Descriptive-survey method was used to investigate the current application of the dimensions and components of the geo-interpretation system in the management of Qeshm Island UNESCO Global Geopark. This was an applied research conducted with a quantitative approach.The statistical population of the research was the visitors of Qeshm Geopark.A researcher-made questionnaire was used to collect data and were distributed in March and April 2019 (Iranian Nowruz 1398) by convenience sampling method.In order to analyze the data in the descriptive statistics part of the research (mean, standard deviation, ...), and in the inferential statistics part of the research according to the type of data, Kolmogorov-Smirnov statistical tests and methods of structural equation models, goodness of fit indices and factor analysis were used. The confirmatory factor analysis (CFA) (applying the version 3.3 of SmartPLS software) and one-sample t-test (applying the version 26 of SPSS software) were used, as well.In general, the parameters of the evaluated model were acceptable and the goodness of fit of the model was very good (99 out of 100, the opinions of 30 relevant experts were used).The results indicated that the current situation in the application of dimensions and components is less than the average level and the conditions are far from the ideal situation.The results also showed that in the current situation, the application of the educator/interpreter dimension is higher than others and the tool is the lowest one.Finally, the proposed solutions to improve the seven dimensions, and move towards the desired situation in the Qeshm Island UNESCO global geopark have been mentioned.

    Keywords: Model, Geo-Interpretation System, Non-formal Education Management, Qeshm Island UNESCO Global Geopark, Visitor Education
  • Saeed Deh Yadegari *, Fatemeh Nourbakhsh, Aida Khatebi Pages 119-132
    Here, the aim was to study the Factors affecting the intention of tourists to visit the tourist attractions of Kerman province with emphasis on e-marketing. The present study is a descriptive correlation in terms of method of data collection and analysis, and the data collection tool in this study was a standard questionnaire. The validity of the questionnaire was calculated and confirmed using confirmatory factor analysis and content validity. The reliability of the questionnaire and its variables were calculated and confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The statistical sample of the study consisted of 433 Iranian and foreign tourists who visited the tourist attractions of Kerman province in 2020-2021. Due to the prevalence of coronary heart disease, the research questionnaire was distributed and collected in person or after receiving the e-mail address. The results showed that electronic advertising with a coefficient of 0.73 and a value of t, 10.276 has an effect on word of mouth electronic marketing, and with a coefficient of 0.26 and t, 4.626 on the destination image. Also, the image of the destination affects the attitude towards it with 0.93 and t, 13.341. Finally, the results show the effect of word of mouth electronic marketing with 0.16 and t, 3.725 and attitude towards the destination with 0.81 and t, 11.978 with the intention to visit.
    Keywords: electronic tourism, Electronic Word of Mouth (E-WOM), Electronic Advertising, Intention to visit, destination image
  • Manouchehr Jahanian, Sahar Sheikhooni * Pages 133-147

    With the expansion of tourism and increasing the awareness of tourists, special services must be provided to meet the needs of current travelers.Event tourism market consists of travelers who travel to see events or experience participating in events. Events are among the fastest growing segments of tourism in the world, and managers have realized that there must be new, exciting attractions. Add the unrivaled to increase the number of applicants to visit those destinations in accordance with the desired goals., Iran has potential capacities in the field of tourism due to its unique climate, geography and customs.In the present study, the main question is what is the development model of event-based tourism based on the identification of motivational components among tourists? the researcher has identified the components affecting event-oriented tourism.There are 5 components and 34 sub-components in the dimension of requirements that govern strategic decisions in order to orient and strategic alignment. All the actions of the relevant agencies are the ground-breaking dimension that oversees the factors that affect the infrastructure, and the institutional context. Creates formal work to operationalize tourist attraction processes at different levels of tourism, and facilitates the oversight of factors that advance the goals, and activities planned for tourism development through the creation of tools. Facilitates and facilitates the need. The results show that the requirements dimension has components of strategic management and policy-making, managerial factors, the bedrock dimension has components of organizational structure and culture and the facilitator dimension has components of information technology.

    Keywords: Event based Tourism, Template, Requirements, Infrastructure, Facilitator
  • Abolfazl Ardeshir Tajzadeh Namin, Siamak Mikaeili Kivi *, Reza Alizadeh Soula Pages 149-164
    Iran, with its vast geographical area, historical richness and also ethnic diversity, has many potentials for the development of intangible heritage tourism. However, so far there is no codified system to attract such tourists. Accordingly, the purpose of this study is to Design a Model for the Development of Intangible Tourism in Iran using the Grounded theory approach. Therefore, a semi-structured interview consisting of five general question and with 19 experts in this field, including: University professors, tourism administrators and cultural tour guides were selected using purposive sampling method with snowball approach, was done. MAXQDA qualitative software and manual coding method were used to analyze the data. In order to evaluate the face and content validity, the findings were presented to several participants and their opinions were applied after studying them. In order to check the reliability, the method of intra-subject agreement was used and the agreement rate was 84%. According to the research findings causal factors include: economic, cultural, social, historical and diplomatic, the basics include: policy making, organizational, educations and research and planning, barriers include: modernism, bureaucracy, conflict management and government, strategies also included: marketing, integrated information system, event management, support and participation, and the results and consequences included: economic, social-cultural, perceptual, developmental and sustainable. The results of this research will help the policy makers of intangible heritage tourism development in planning and implementation.
    Keywords: Development Tourism, Intangible Heritage, Grounded Theory Approach
  • Abas Falahnezhad, Mohamadali Abdolvand *, Kambiz Heidarzadeh Hanzaee, Mohsen Khounsiavash Pages 165-188
    Over the past decade, studies of love in the field of tourism and hospitality have been on the rise, now it is time to take a general overview of the status of these studies and their findings and general approaches. Since this study aims to organize and analyze the existing literature on love in the field of tourism and hospitality to identify the status of research in this field, the meta-synthesis method and thematic content analysis have been used for the comparative and bibliographic study with a systematic review approach. For this purpose, the related research was identified and identified in 3 national databases and 9 foreign information databases in the period of 2017-2021 for Persian articles and 1984-2021 for Latin articles, 83 research was the result of the search, which was used after controlling and evaluating research by researchers 67 published articles invalid magazines for this research. The research results show that most articles in this field have been published in the Journal of Tourism Management with 5 Latin articles and in the Journal of Tourism and Development with 3 Persian articles. Also, based on the analysis of articles, it was found that destination Satisfaction, destination experience, and destination image as antecedents and destination Loyalty, Revisit intention, and word of mouth (WOM) as the most important consequences have been considered by researchers. In addition, most of the studies have been done with a quantitative approach and survey method, which requires more attention to qualitative and mixed research.
    Keywords: Consumer-brand Relationships, Brand love, Tourism, hospitality, Destination Love
  • Fatemeh Hajmohammad, Asadollah Kordnaeij *, Mohammad Mirehei, Hamidreza Yazdani Pages 189-206
    Iran can achieve its rightful place in tourism industry by taking advantage of its media flow and focusing on natural and historical attractions, Spectacular, ancient landscapes and existence of huge tourism resources. Since the role of media in development of tourism has been less introduced in previous researches, the main issue in this research is that how Islamic Republic of Iran Broadcasting influences and plays a role in development of domestic tourism. The purpose of this article is to identify and present a suitable model for the Role-Making of Islamic Republic of Iran Broadcasting in development of domestic tourism. The present study is applied in terms of purpose and case study in terms of qualitative method. After selection of Radio and Television Organization as a case study, interviews were conducted with 13 experts in the Radio and Television Organization in the field of media and tourism based on STAR framework. The collected data were transcribed and categorized into sub-dimensions and concepts using interpretive analysis and open coding. Finally, a comprehensive model of Role-Making of IRIB in the development of domestic tourism in term of four main dimensions of environmental challenges with 5 concepts of media, host society, tourists, tourism facilities and services, government; role of media with 6 concepts of economic, cultural, social, Environmental, managerial and policy-making; media actions with 3 concepts of radio, television and social media, and consequences of Media effectiveness with 6 concepts of economic, cultural, social, environmental, managerial and geographical distribution with subset Code is presented.
    Keywords: : Role of media, IRIB, Tourism Development, STAR framework, case study
  • Khatereh Talebi, Mohsen Sartipipour, Mitra Azad * Pages 207-224

    path length as an effective economic parameter to identify a tourist route by tourist is considered in this paper, which is not considered in previous works about tourist routes determination problem. Considering the path length causes this problem to be converted into a multi-objective multivariable decision making problem because tourist likes paths where there is the maximum number of Tourist Attractions in minimum path length. The introduced problem is more complex than the single-objective multi-variable decision making problem in the solution point of view. The matching technique and the method named "minimum distance from the best decision" are proposed for solving the introduced problem in this paper. Therefore, a new method is used in this paper to find the tourist route where have both the maximum value in different attraction indexes and the minimum path length. The proposed solution method is implemented in the region of Dameghan City, where is a historical city in Semnan steady, to rank all of the paths with the Destination of Damghan. The results show that the proposed method selects the tourist routes where have both the maximum number of tourist attractions and the minimum path length in the Damegan region.

    Keywords: tourism route, Ranking, Route Length, Method of Minimum Distance from the Best Decision, city of Damghan
  • Mohsen Razzaghi Abyaneh, HamidReza Jafari *, Hasan Hoveidi, HamidReza Peyrowan Pages 225-244

    The purpose of this study is to identify, evaluate and introduce ecotourism-prone tourism areas in the "Abyaneh-Barzrood" catchment area due to its unique natural, cultural, historical and human potentials. Factors influencing the location of susceptible areas in this study include 9 environmental variables that after digitizing the baseline maps and preparing an AHP questionnaire from an expert on the relative importance of criteria and sub-criteria compared to each other. In this study, the criteria of road, river, vegetation and accommodation services had the greatest impact on choosing a suitable place for ecotourism, followed by the criteria of restaurant, spring, aqueduct and the area of ​​the village, respectively. In GIS environment, using Expert Choice software based on the weights obtained from the mentioned model and its processing, a ranking map of fitness scores for ecotourism was prepared in 3 categories: weak, medium and good. This map was validated with 59 control locations in field visits. All potential tourist destinations are in a good range, which confirms the accuracy of this map. The most attractive areas of the basin, which covers about 25% of the basin area, with a good rank, are located in the central parts of the basin and along the transportation route between the villages of the region. Areas of medium attractiveness, which cover about 46% of the basin area, are mainly located in the southern part of the basin and within the environmental protected area. Low attractiveness areas with a spread rate of about 29% of the area are mainly in the northwest and southwest of the basin and are seen as spots in other areas of the basin.

    Keywords: Natural Attraction, tourism capacities, sustainable development, Natural Heritage, Geotourism
  • Mehdi Sarlak, Mehdi Rahimian *, Saeed Gholamrezai Pages 245-260
    The development of ecotourism will not happen simply because of the beauty and attractiveness of ecotourism areas. In addition to the natural potential of each region, the development of ecotourism requires the existence of various factors such as welfare infrastructure, access roads, tourist security, marketing and advertising, and the like.  So that the absence or even shortage of some of these cases can be considered as factors hindering the development of ecotourism in any ecotourism area. The purpose of this study was to identify the barriers to the development of ecotourism in Aligudarz Absefid waterfalls. Twenty semi-structured interviews were conducted with provincial experts to identify the deterrents. Analysis of data collected from interviews led to the identification of 34 concepts in 6 major categories of barriers. Then, a two-stage Delphi-fuzzy technique was used to reach a group agreement between the experts and to rank the inhibitory factors. According to the results, barriers the development of ecotourism in Aligudarz Absefid waterfall are respectively: cultural and social barriers with an average (0.828), poor introduction of the region (0.810), investment barriers and financial planning (0.803), infrastructural barriers (0.778), security barriers (0.775) and access and information problems (0.648). Therefore, the general proposal of this research is comprehensive planning, attracting financial support, and the efforts of nature tourism management decision-making organizations in Aligudarz city and Lorestan province to eliminate and reduce the mentioned obstacles through the executive proposals presented in this research.
    Keywords: Tourism, Sustainable Tourism, Fuzzy Delphi Technique, Lorestan province
  • Amin Habibirad *, Fereshteh Valipour, Saeed Safari Pages 261-274
    Studies related to innovation in tourism, even in developed countries, have received more attention in the last three years and the development of innovation models in this field has been less attention. Therefore, paying attention to tourism and innovation in this field, which is one of Iran's potential for increasing national income, is very important and necessary. The purpose of this research is to develop an innovation model in the tourism industry. The statistical population of the research was 130 managers of the tourism active companies and startups in Tabriz. This research is applied in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of method. Using Cochran's formula, the sample size estimated 97. By studying the research literature and background, the effective factors on innovation in tourism were identified and then with the opinion of industry and university experts (expert panel), the conceptual model of the research was designed. The data collected through a researcher-made questionnaire, as a research tool, was analyzed via confirmatory factor analysis and structural equation modeling by partial least squares method. The findings showed that the factors of human capital, participation, financing and information technology (IT) have a significant effect on innovation in tourism. Also, two moderating variables of company size and industry macro environment had a positive and negative effect on the relationship between these factors and innovation in tourism
    Keywords: tourism industry, Innovation, Innovation in Services, marketing innovation, structural equation modeling, Model development
  • Saber Mohammadpour *, Ali Rahimi Pages 275-289

    Branding a destination is not necessarily related to its positive features, and sometimes a tourism destination can be known for its negative features among tourists; In this case, the factors affecting the branding of tourism destinations should be identified and given to tourism planners; This research has been done with the aim of identifying and evaluating the components affecting the branding of Bisheh tourism target village. At first, with the help of background study and interviews with expert professors, the factors were identified and after localization in the study area, they made the research questionnaire; The reliability of the research instrument was confirmed by Cronbach's alpha coefficient, and its validity has been confirmed by professors in this field. The results showed that tourist attractions and tourism marketing in Bisheh village with the coefficients of 0.85 and 0.77, have the greatest impact on branding in this village And destination performance, infrastructure, unique characteristics, government performance, and tourist behavior come next. Also, government monitoring and investment, natural attractions, village security, expertise of stakeholders and destination advertising have the greatest impact on Bisheh village branding; Finally, according to the research findings, several suggestions were made to improve and facilitate the branding process of Bisheh tourist village

    Keywords: destination branding, structural equation modeling, Bisheh tourist village
  • Mahmood Ziaee *, Moslem Shojaei, Shams Sadat Zahedi, Seyed Ali Hosseini Pages 291-313
    The prevailing impression is that mass tourism and alternative tourism are polar opposites. Zero-one thinking has led to a complete rejection of mass tourism in favor of the other. We argue that this is just another overly simplistic stance towards the sustainable development of tourism. With focusing on sustainability aspects of mass tourism, we are, realistically, seeing the glass as half full rather than half empty and stressing the need to improve the sustainability of mass tourism. We used the meta-synthesis technique and thematic analysis to identify the philosophical foundations for reinforcement sustainability of mass tourism, trying to answer two fundamental questions, "what is it" and "why it is important". 704 basic codes, 79 basic themes, and 37 organizing themes were classified into 8 global themes. For the "what is sustainable mass tourism” question, five global themes of “sustainability as a continuum”, “sustainability as a comprehensive concept”, "theoretical roots of sustainable mass tourism formation", "small scale tourism development model does not have priority over large scale model and vice versa", "convergence or divergence of mass and alternative tourism" and for the "why it is important" question, three global themes of "increasing growth of tourism simultaneously on supply and demand sides", "reasons for re-considering mass tourism", and "limitations of the alternative tourism model" were identified. We argue that explaining foundations of sustainability in mass tourism, would change the prevailing impression of tourism academics and planners about the relationship between sustainability and mass tourism and reveals its hidden potentials.
    Keywords: Sustainability, Mass tourism, alternative tourism, Sustainable Mass Tourism
  • Aida Aminifar, Fatemeh Yavarigohar *, Mehdi Karoubi Pages 315-331
    The present study was carried out to determine the most important factors in the success and failure of startups. In order to conduct the research, after studying the existing literature and extracting the factors of success and failure of startups, semi-structured interviews were conducted with 18 owners of tourism startups in Iran. In the next step, applying the qualitative content analysis method, the success and failure factors of these jobs were classified into 10 main groups. Finally, based on the 10 identified groups, these factors were prioritized using the Shannon entropy method. The findings show that organizational factors are the first priority and unpredictable factors are the last priority (less important) in the success of Iranian tourism startups. Regarding the factors influencing the failure of these businesses, the first priority is related to legal-political factors and the last priority is technology resources. Therefore, not only entrepreneurs should pay special attention to organizational factors for creating their tourism startups, policymakers and the Ministry of Cultural Heritage, Handicrafts, and Tourism should pave their path through legislation of appropriate laws
    Keywords: Tourism Startup, Startup Success, Startup Failure, Qualitative Content Analysis, Shannon Entropy
  • Seyed Hassan Hosseini Sajedi *, Mohammad Reza Rezvani, Hossein Mansourian, Ehsan Babaei Pages 333-350

    Tourism is a complex activity and its development depends on several factors such as the existence of tourist attractions, tourism services and facilities, and so on. The city of Tehran is one of the most important potential areas of Iran in the field of tourism due to its many natural and historical attractions, but it is facing the problem of lack of spatial information in this regard. Designing and creating a spatial tourism database in Tehran can provide the necessary basis for collecting, storing, updating, analyzing and processing spatial information related to tourism in Tehran. Spatial information related to tourism can be collected, processed, organized and stored using tools such as GPS, GIS and RS. Based on the results of the cognition stage, data types were categorized in different formats and a conceptual model of a spatial database was developed. Then the descriptive information tables as well as the location field of each feature in PostgreSQL database were created and completed by PostGIS plugin, so the location of each feature can be displayed on the map (database geometry panel) and by selecting the feature on the map its descriptive information. is shown. The designed database allows access management, data control, backup, multiple users to use the database simultaneously, maintaining system integrity and finally the possibility of designing and implementing WebGIS system and its two-way communication with the user

    Keywords: Tourism, GIS, PostGIS, WebGIS